Change search
ExportLink to record
Permanent link

Direct link
BETA

Project

Project type/Form of grant
Project grant
Title [sv]
Kommunala riktlinjer för LSS-insatser
Publications (1 of 1) Show all publications
Segnestam Larsson, O. & Tideman, M. (2023). Kommunala riktlinjer för LSS-insatser: En uppföljning. Stockholm: Marie Cederschiöld högskola
Open this publication in new window or tab >>Kommunala riktlinjer för LSS-insatser: En uppföljning
2023 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Denna studie är en uppföljning av rapporten ”Riktlinjer – till hjälp eller stjälp?” som Länsstyrelserna publicerade 2007. På uppdrag av regeringen granskade länsstyrelserna kommunernas riktlinjer för bedömning av insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Vi har genomfört en likartad analys 18 år senare. Syftet har varit att undersöka eventuella förändringar över tid i antal kommuner med riktlinjer och antal begränsningar per insats. Begränsningar kan handla tex om en insats endast kan beviljas i en viss omfattning eller bara får ges inom ett visst geografiskt område, att beslut om insatser alltid ska tidsbegränsas, om vissa insatser utesluter rätt till andra insatser eller om det finns begränsningar som har med personernas egenskaper att göra.

Endast 6% av kommuners riktlinjer är helt fria från begränsningar i jämförelse med 10% år 2006. Trots att antalet begränsningar verkar vara relativt oförändrade över tid, visar vår studie att karaktären på begränsningarna har ändrats över tid. Till exempel fanns det fler begränsningar år 2006 i relation till tid medan 2022 års riktlinjer har fler begränsningar i relation till personens ålder och sociala nätverk. Vissa insatser, som ledsagning och kontaktperson, har relativt sett fler begränsningar nu jämfört med 2006 medan begränsningar när det gäller boendeinsatserrelativt sett minskat. Det behövs ytterligare studier för att kunna förklara förekomsten av riktlinjer och antalet begränsningar, men även forskning om hur riktlinjerna appliceras i praktiken av handläggare i respektive kommun.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Marie Cederschiöld högskola, 2023. p. 33
Series
Marie Cederschiöld högskola arbetsrapportserie, ISSN 1402-277X ; 105
National Category
Social Work Law and Society
Identifiers
urn:nbn:se:esh:diva-10217 (URN)
Available from: 2023-05-17 Created: 2023-05-17 Last updated: 2023-09-22Bibliographically approved
Principal InvestigatorTideman, Magnus
Co-InvestigatorSegnestam Larsson, Ola
Coordinating organisation
Marie Cederschiöld University
Period
Identifiers
DiVA, id: project:3011

Search in DiVA

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Link to external project page

Projektsida