Bakgrund: Palliativ vård är baserad på en helhetssyn på människan med fokus på livskvalitet och värdighet. Fysisk aktivitet ger positiva effekter för patienter med avancerad cancer men inom palliativ vård är orken ofta begränsad hos den sjuke. Det saknas forskning angående hur upplevelsen av rörelse kan påverka välbefinnandet och hur personal kan främja fysisk aktivitet på en specialiserad palliativ vårdavdelning.
Syfte: Att beskriva erfarenheterna av en Rörelsestig på en specialiserad palliativ vårdavdelning.
Metod: Studien är en kvalitativ studie med induktiv ansats. Initialt skapades en 60 meter lång promenadstig med 4 utspridda övningsstationer på hospiceavdelningen. Data om erfarenheterna av Rörelsestigen samlades in genom fyra fokusgruppintervjuer med 11 vårdpersonal och en volontär. Inspelade samtal transkriberades och data analyserades med kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Dataanalysen resulterade i fem underteman. De första två; ’Ett inspirerande och utmanande verktyg att främja fysisk aktivitet’ samt ’Rörelsestigen innebär gemenskap’ var beskrivande, baserade på deltagarnas personliga erfarenheter och reflektioner. I de tre andra undertemana, ’Mål ger dagen mening’, ’Återtar kontroll över sig själv’ och ’Jag är kvar i livet!’ uttryckte deltagarna sig om patienters och närståendes upplevelser. Undertemana samlades under huvudtemat ’Ett värdigt liv i rörelse nära döden.’
Betydelse: Resultaten visar ett brett spann i upplevelser av Rörelsestigen, relaterade till olika aspekter av att vara en människa i en svår situation. Studien antyder att upplevelse av rörelse kan främja välbefinnandet och värdighet för patienter inom inneliggande palliativ vård. Rörelsestigen är enkel att sätta upp och har möjlighet att vara ett användbart verktyg för personal att kunna främja fysisk aktivitet.