"Jag har Baby blues": En litteraturöversikt rörande kvinnors upplevelser av postpartum depression
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
"I´ve got the baby blues" : A literature review of women´s experiences of postpartum depression (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Postpartum depression (PPD) är ett tillstånd som kan uppkomma hos nyblivna mödrar, där mer än en av tio kvinnor drabbas. Olika typer av symtom kan uppstå som exempelvis skuldkänslor i sin föräldrarroll, sänkt stämningsläge och en känsla av hopplöshet inför sin livssituation. Uppkomsten av PPD är multifaktoriell men de psykosociala faktorerna är av hög signifikans och bör uppmärksammas mer än det görs idag. Trots att PPD har fått ett ökat intresse sedan 1990-talet existerar en stigmatisering gällande diagnosen. Att drabbas av PPD kan innebära stora påfrestningar på modern, på grund av detta är det av stor vikt att sjuksköterskor i sitt omvårdnadsarbete utgår ifrån ett personcentrerat perspektiv.
Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt var att belysa kvinnors upplevelse av omvårdnad vid postpartum depression.
Metod: En litteraturöversikt har genomförts. Tio artiklar har granskats och analyserats och sammanställts i resultatet. Sökningar utfördes i databaserna Cinahl Complete och PsycINFO.
Resultat: Tre huvudteman kunde urskiljas: Hinder till att söka vård, brist på information och vårdrelationens betydelse. Många kvinnor som drabbats av PPD upplevde en rädsla över samhällets eventuella åsikter beträffande deras moderskap samt att msslyckas som mödrar. resultatet framkom olka hinder till varför kvinnor som drabbas av PPD inte uppsökt vård. Dessa hinder grundade sig bland annat i en bristande relation till sjuksköterskan och en rädsla för att uppfattas som svaga.
Diskussion: Ett flertal kvinnor önskade en bättre kommunikation och ett bättre bemötande från vården samt utökad information om diagnosen PPD och dess symtom. Sjuksköterskor i sitt omvårdnadsarbete bör utgå ifrån ett personcentrerat perspektiv för att kunna bemöta den enskilda kvinnans behov. Resultatet diskuteras ur teoretikern Phil Barkers tidvattenmodell.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 36
Keywords [en]
Postpartum depression, Experiences, nursing
Keywords [sv]
Postpartum depression, Upplevelser, omvårdnad
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:esh:diva-7218OAI: oai:DiVA.org:esh-7218DiVA, id: diva2:1276468
Educational program
Bachelor of Science in Nursing
Uppsok
Medicine
Supervisors
Examiners
2019-01-082019-01-082019-01-08Bibliographically approved