På Capio Vård för hemlösa öppenvård Pelarbacken och heldygnsvård pågår ett projekt med syfte att utveckla en vårdmodell för personer i hemlöshet som blivit våldsutsatta. Fokus är att identifiera, slussa/samordna samt erbjuda initiala samtal och behandlingsåtgärder. Projektet följs av en forskargrupp på Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Preliminära resultat från det initiala skedet att identifiera patienter genom att systematiskt fråga alla patienter som besöker Pelarbacken om våldsutsatthet visar på flera utmaningar vilka de flesta även beskrivits för andra vårdkontexter. Här kan nämnas en osäkerhet hos personalen kring hur man frågar och ramar in samtal om våld samt svårigheter med integreringen av nya rutiner i verksamheten. Det framkom också att våldet var så normaliserat att patienter inte själva uppfattar att de blivit våldsutsatta trots att de sökte för skador till följd av våld. Vidare har antalet patienter som önskat kuratorkontakt varit betydligt längre än förväntat. Skriftlig information till patienter i form av broschyrer samt att vårdpersonal informerat i väntrum har kompletterats med visuella metoder i form av bilder i syftet att stimulera reflektion och dialog kring våld. Processen att identifiera val av bilder har genomförts i samverkan mellan en kvinna på skyddat boende, vårdpersonal på Pelarbacken och forskare.
I processen att erbjuda initiala samtal och behandlingsåtgärder har ett underlag för samtal utarbetats där anpassningar har gjorts för att tillmötesgå behov och förutsättningar hos målgruppen.
Konferenspresentationen kommer innehålla exempel på bildmaterial och underlag för samtal.
Konferensen arrangeras av forskningsprogrammet Sivin-Barn vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola.