I den här studien har barnperspektivet vid handläggning av korttidsvistelse enligt LSS studerats. Studien bygger på 88 sociala utredningar från tio kommuner, gruppintervju med LSS-handläggare och fem föräldraintervjuer.
Barnperspektiv kan definieras på flera sätt: barnets eget perspektiv, de vuxnas perspektiv på vad som är bäst för barn samt ett barnrättsperspektiv som utgår från barnkonventionens huvudprinciper.
Av de flesta akter framgår att LSS-handläggaren träffat barnet. Ett sådant möte kan innebära allt från att observera barnet i sin hemmiljö, till att informera eller att fråga om barnets uppfattning. Mötet i sig behöver inte medföra att barnet fått förutsättningar att uttrycka sina åsikter. I de fall barn och ungdomar inte bedöms som tillräckligt kompetenta att uttrycka sin åsikt, så ersätts deras egna perspektiv med vuxnas barnperspektiv.
I situationer där barn beskrivs som delaktiga i möten framgår det att både handläggare och föräldrar har ansträngt sig med att göra information begriplig så att barnet ska få möjlighet att förstå vad mötet handlar om samt att förbereda sig inför mötet.
Trots att LSS-handläggarna ska beakta barnperspektivet är det ibland svårt att förstå hur bedömningar utifrån barnets bästa har gjorts i varje enskilt fall.