Bakgrund Stöd till närstående är en grundläggande del av palliativ vård. Stödinterventioner som erbjudits i grupp in-real-life har utvärderats med positiva effekter. Det kan dock vara svårt för närstående att delta på grund av svårigheter att lämna den sjuke och formatet passar heller inte alla. Webbaserade lösningar kan möjliggöra för fler att ta del av stöd utifrån egna förutsättningar och behov. Olika alternativ finns men mer kunskap om webbaserat stöd behövs.
Syfte Att undersöka närståendes erfarenheter av stöd i samband med deltagande i en webbaserad intervention ’Närstående.se’ under pågående specialiserad hemsjukvård.
Metod Webbsidan ’Närstående.se’ är baserad på tidigare forskning och innehåller kortare filmer där vårdpersonal (autentisk) samtalar med närstående (skådespelare) om ämnen som ofta är angelägna för närstående. Filmerna kompletteras med fördjupande texter och på webbsidan finns ett modererat chattforum. Studien ingår i ett projekt med randomiserad kontrollerad design. Kvalitativa intervjuer genomfördes med 7 närstående varav 5 partners, 1 syskon och 1 dotter, mellan 46–80 år. Data analyserades med kvalitativ innehållsanalys.
Resultat Möjligheten att vid behov och i lugn och ro ta del av stöd hemifrån uppskattades. Närstående uttryckte att det genom ’Närstående.se’ kunde vara lättare att närma sig frågor om svår sjukdom och död. Användning av webbsidan gav närstående igenkänning, bekräftelse och normaliserande av svåra känslor. Att ta del av webbsidan bidrog till att svåra ämnen hamnade i fokus vilket kunde underlätta samtal inom familjen. Webbsidan hade använts i olika omfattning men vetskapen om att ha tillgång till den upplevdes som en trygghet.
Konklusion Närstående upplever att webbaserat stöd finns när de behöver det. Att närstående kan välja att ta del av specifikt stöd vid behov innebär att stödet blir personcentrerat och anpassat för deras behov.