Bakgrund: Palliativ vård innebär en holistisk vård av personer i alla åldrar. Syftet är att lindra lidande av fysisk, psykologisk, social eller existentiell/andlig natur. Döendet och döden är ofta omgärdade av tystnad, både i samhället i stort och bland vårdpersonal. Vårdpersonal kan känna sig obekväma vid tanken på döden. Djupare existentiella frågor undviks ofta genom att äldre personer inom hälso- och sjukvården avleds genom att prata om mer lättsamma samtalsämnen. Framtidens palliativa vård äger till stor del rum i hemmen och inom äldreomsorgen.
Frågeställning: Studien är en del av en större interventionsstudie, EDUC-PC studien, och omfattar baslinjedata från 6S-enkäten med fokus på hur personal inom äldreomsorgen uppfattar att de arbetar enligt ett personcentrerat palliativt förhållningssätt.
Metod: En kvantitativ ansats antogs. Enkäten som innehåller nio frågor skickades till 266 anställda varav 136 svarade. Resultaten redovisas som deskriptiv statistik i form av antal, procenttal, med median (md) som centralt mått.
Resultat: Resultaten visar att den vård som ges uppfattas som bra eller mycket bra av personalen men att uppfattningarna varierar mellan olika yrkesgrupper. Innehållet i självbild, självbestämmande, sociala relationer och symtomlindring får alla höga poäng, medan de två existentiellt inriktade S:en; syntes och strategier, visar en större spridning mot lägre poäng.
Konklusion: Obalansen mellan de olika innehållen i 6S omvårdnadsmodellen visar att det finns brister i den palliativa omvårdnaden inom äldreomsorgen. Detta är tydligast när de två S:en symtomlindring och strategier jämförs. Resultaten visar på ett behov av fortsatt fokus på äldre personers existentiella frågor inom äldreomsorgen.
2023.